top of page
  • Foto van schrijverSteve Conard

Een pleidooi: Wat is een Scrum Master (niet)?

Bijgewerkt op: 22 jun. 2022

Wat doet een Scrum Master eigenlijk? Die vraag willen wij, Serge en Steve, graag hier beantwoorden. Dus heb jij je dit ook al eens afgevraagd, of wil je weten hoe je nog sterker en beter jouw rol als Scrum Master kunt invullen, lees dan zeker verder.


Wat is een echte Scrum Master niet?

Laat ons met deze vraag beginnen. We nemen er wat voorbeelden bij uit de praktijk. We geven je wat echte zinnen uit vacatures en gesprekken:


"Bij ons is een Scrum Master verantwoordelijk voor de budgetopvolging van het project."


" Als Scrum Master voer je maandelijkse en jaarlijkse evaluatiegesprekken met de teamleden, en ben je verantwoordelijk voor het bepalen van ieders objectieven."


"Als Scrum Master ben je verantwoordelijk voor de administratie van het team. Zo zorg jij ervoor dat het Scrumbord altijd in orde is."


Dit zijn taken die in een organisatie nodig kunnen zijn, maar ze horen niet thuis bij een Scrum Master.


Wat is dan wel een goede Scrum Master?!

We pakken er de officiële definitie van de Scrum Guide bij:

"Een Scrum Master is accountable voor de effectiviteit van het Scrum team en voor de werking van Scrum in het team zoals beschreven in de Scrum guide"

Hoe kunnen we deze definitie praktisch vertalen?

Een Scrum Master is dus een servant leader bij uitstek: een facilitator van het team, een coach en iemand die het grotere doel voor ogen houdt.


De Scrum Master is iemand met kennis van Scrum (rollen, events & artefacts) en zeker de persoon die dit uitdraagt naar het team, de Product Owner en de organisatie.


De Scrum Master is niet bang om af en toe op de pijnpunten te duwen, als dit het team of de organisatie vooruithelpt.


De Scrum Master gebruikt feiten en meetbare data om het proces en de teamwerking te verbeteren.


De Scrum Master is gericht op zowel het proces als de waarde die het Scrumteam oplevert. Hij coacht het team om effectiever te worden, als individuen en als team.


Dus nog even voor de duidelijkheid: wat is een Scrum Master niet?

De Scrum Master is niet:


  1. De secretaresse van het team. Koffie halen doet hij of zij soms, net zoals alle anderen in het team. De Scrum Master is ook niet degene die de "kaartjes op het bord" verschuift

  2. De projectmanager. Budgetopvolging, rapportering en projectadministratie staan zeer zeker niet in de functie-omschrijving van een echte Scrum Master

  3. De chef van het team. Het sturen van het team is een gedeelde verantwoordelijkheid van iedere rol en iedere persoon in het team. Verlof goedkeuren doet de Scrum Master dus ook niet. ;)

  4. De procespolitie. Het faciliteren en verbeteren van het proces betekent niet het afdwingen van regeltjes of het bestraffen van “buiten het boekje treden” - zeker niet als het team er een goede reden voor heeft


We vatten het nog eens samen in deze tabel:


Overzicht - wat is een Scrum Master
Overzicht: Wat is een Scrum Master (niet)


HELP! Ik ben geen echte Scrum Master, wat nu?

Vink jij wat verantwoordelijkheden van de linkerkolom in de tabel af, maar heb je toch ook wel wat van de taken of verantwoordelijkheden uit de rechterkolom? Dan ben je misschien wel Scrum Master, maar vervul je ook andere rollen.


Wij vinden dat jammer! Je loopt namelijk het risico dat jij je rol als Scrum Master niet optimaal kunt uitvoeren. Dat jij het team niet voldoende kan faciliteren, omdat je ze ook moet controleren, bijvoorbeeld. Waardoor jouw verantwoordelijkheid voor de effectiviteit van het team niet optimaal tot uiting komt. En wat dan weer een impact heeft op hoe de rol van de Scrum Master wordt gewaardeerd in de organisatie.


Wat nu? Je kunt een paar dingen doen:

  • Accepteren dat het “nu eenmaal zo is” en doorgaan op dezelfde manier: Dit raden we je zeker af. Je doet jezelf, je rol als Scrum Master, je andere rol(len) en je team tekort!

  • Radicaal alle taken die niet bij een Scrum Master horen afstoten: Dit kun je doen, maar wellicht ga je op weerstand botsen bij jouw team of organisatie. Het kan ook een negatieve impact hebben op de effectiviteit van het team, wat je juist wilt voorkomen.

  • Op zoek gaan naar manieren om de juiste rol te vinden: haal feedback op bij je team, reflecteer op wat bij jou past, lees de Scrum Guide en kijk wat jij kunt en moet aanpassen om een echte Scrum Master te worden.

  • Een training volgen bij ons om nog meer inzicht te krijgen in Scrum, de rollen in een Scrumteam en jouw rol als Scrum Master


Wij geloven in de waarde van echte Scrum Masters, we kennen de uitdagingen en de manieren om daarmee om te gaan. Laat ons dus zeker iets weten als je na het lezen van deze blog met vragen, twijfels of ideeën zit. Onze koffie staat klaar!

Cover image by Parabol

236 weergaven

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page