top of page
  • Foto van schrijverSerge Huybrechts

De juiste E: hoe je kunt leren om echt, effectief te verbeteren


Verbeteren, continu verbeteren... er is eigenlijk geen serieuze projectmethodologie of Agile framework dat dit niet heeft opgenomen in de succesfactoren of must-do's.


Maar heb jij dat ook? Dat verbeteren goed lijkt te gaan als het niet zo druk is? Of heb je het gevoel dat je projecten of teams niet echt beter worden door je verbeteracties? Dan heb je misschien niet de juiste focus of de juiste manier van verbeteren.


We kunnen niet de "heilige graal van succesvol verbeteren" geven, maar willen wel een aantal belangrijke succesfactoren delen. We delen hieronder 4 tips - en lees zeker tot het einde voor een belangrijke bonustip!


Tip 1: Maak er een gewoonte van


Ik ga graag iedere dag een uur wandelen, maar niet als het regent. Weet je wat er soms gebeurt als het een week lang regent? Dan wandel ik niet gedurende die week...maar ook de week erna, als het weer droog is, ga ik niet wandelen. Gewoontes zijn moeilijk aan te leren, maar je vergeet ze heel makkelijk.


Zorg voor een kader waarin je altijd die gewoonte van "aandacht voor verbeteren" kunt vasthouden. Plan een moment in, iedere week, alleen of met je team. Maak dit focustijd, laat niemand iets over dat blok heen plannen, en verplicht jezelf om na dat moment ook ergens het resultaat vast te leggen.


In een framework als Scrum is dit natuurlijk ingebakken als ritueel aan het eind van iedere sprint. Maar ook dan, zorg dat je het niet overslaat als het druk wordt.


Tip 2: Meet je resultaat

Stel dat je met je team goed aan het Scrummen bent, en iedere sprint tijd maakt voor een retrospective. Zorg dan ook dat je bij iedere retrospective dan ook terugkijkt op de verbeteracties die je voorzien had. Wat was het resultaat? Is er al iets veranderd? Hebben jij en je team nog meer tijd nodig om het resultaat te behalen?


Waarom zou je dit doen? Omdat je anders het risico loopt dat je met allerlei halve verbeteracties blijft zitten. En ook, omdat je het gevoel kunt krijgen dat het niks oplevert - wat natuurlijk niet goed is voor de "verbetermotivatie". En ten slotte, omdat je door het resultaat te meten ook weer input krijgt voor nieuwe verbeteringen!


Oh ja, als je dan toch bezig bent met meten, vergeet je dan ook niet je successen te vieren? Heel motiverend!


Tip 3: Geef het tijd

Ken je het verschil tussen continuous en continual improverment? In het Nederlands is hier volgens mij geen onderscheid tussen, maar het is wel belangrijk om het verschil te snappen.

Verbeteringen zijn veranderingen. En veranderingen hebben tijd nodig om zich te verankeren, bijvoorbeeld in jouw team Geef een verandering daarom tijd om verankerd te zijn, voor je het volgende aanpakt.


Het onderstaande plaatje geeft het verschil aan tussen de twee soorten verbetering. Die rustpunten zijn belangrijk voor jou en je team, dus gun jezelf die tijd!

Visual van towersofquality.com


Tip 4: De juiste E

Aha, daar is 'ie, de titel van deze blog. Wat probeer jij te verbeteren? Probeer jij processen Efficiënter of Effectiever te maken? En snap je het verschil?


Ik heb er een mindmap voor gemaakt:

Effectief vs Efficient verbeteren

Het is niet zo dat het ene of het andere beter is. Maar het is wel belangrijk om het verschil te kennen en op het juiste moment voor de juiste E te kiezen.


Dus stel jezelf een aantal vragen als je een proces wilt verbeteren:

  • Is dit proces vandaag effectief? Levert het op wat het moet opleveren?

  • Is dit proces vandaag efficient? Voeren we het uit met de minst mogelijke middelen en de grootst mogelijke snelheid?

  • Wat levert mij nu het meeste op als ik iets wil verbeteren?

Zoals je in mijn mindmap kunt zien: zorg eerst voor een effectief proces, want dan heeft een efficientieverbetering pas echt zin!


Conclusie: Verbeteren, ook jij kunt het!

Verbeteren is niet mogelijk. Kleine stapjes nemen en aandacht hebben voor het proces van verbetering en verandering, gaan je al veel helpen. Als je dan ook nog zorgt voor de juiste verbetering en voor het meten van resultaat, ben jij binnenkort de Verbeterkoning van jouw organisatie!


Bonustip: Onze webinar van 12 januari voor jou beschikbaar!

Op 12 januari hebben we hierover een online meetup gedaan. Daar heb ik bovenstaande tips uitgelegd en hebben we gedisussieerd over tips, best practices en valkuilen.


Kon je er niet bij zijn? Dan kun je in de video hieronder de opname nog eens bekijken. Veel plezier, en laat zeker iets van je horen als je hier meer over wilt weten!




Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page