top of page
  • Foto van schrijverCathelijne De Vries

Succesvolle projecten: 4 belangrijke factoren

Bijgewerkt op: 11 nov. 2021

Op tijd, binnen scope, binnen budget, met de vooropgestelde kwaliteit...en dan ook nog eens met een goedgezind team: het is nogal wat, om een succesvol project te realiseren.


Succesvolle projecten: 4 belangrijke factoren

Ik heb ondertussen zo'n 15 jaar projectmanagementervaring. Van kleine projecten met 2 teamleden en 10.000 euro budget tot grote programma's met 20 mensen en een paar miljoen te spenderen. Ik durf dus wel te stellen dat ik een ervaren projectmanager ben. Helaas, ook niet al mijn projecten waren succesvol. Zo herinner ik me één van mijn eerste projecten als projectmanager waar ik het budget moest verdedigen en mijn sponsor me zo ongeveer de zaal uit schopte omdat hij mijn budget "over the top" vond (zijn letterlijke bewoordingen schrijf ik hier maar niet op... ;)).


Gelukkig heb ik in al die jaren wel heel wat geleerd, net als mijn collega's bij Sugar Me. Vandaag gebruik ik al die ervaringen, positief en negatief, om anderen te helpen in het succesvol zijn. Ik deel hier alvast een aantal tips & tricks!


Weinig tijd? Meteen naar de succesfactor die voor jou echt telt? Klik dan hier:


Succesfactor #1: Goede afspraken maken goede vrienden


Wat is jouw projectstructuur? Heb je deze zelf helder voor ogen? En heb je dit besproken met de stakeholders in jouw project?

Welke projectmethodologie je ook gebruikt, duidelijkheid is altijd key. Als ik een analyse maak van de projectstructuur, kijk ik onder andere naar:

  • Is het projectdoel helder geformuleerd?

  • Zijn er afspraken over scope, budget en tijd gemaakt?

  • Zijn er afspraken over rollen & verantwoordelijkheden?

  • Is er een duidelijke projectsturing: is er een opdrachtgever en heeft deze het mandaat om beslissingen te nemen?

Het maken van dit soort afspraken aan het begin van je project helpt om problemen tijdens het project te voorkomen of sneller op te lossen. Ik raad dus ook altijd aan om hier tijd voor te maken, ook als je opdrachtgever wil dat je gisteren al was gestart met je project!Succesfactor #2: Proces, proces, proces


Heb je in jouw organisatie een vast proces voor projecten? Of moet je telkens weer het warm water uitvinden?

Ondersteunt je proces jouw project? Of wordt het bijvoorbeeld lastig om het proces te volgen als de druk op je project toeneemt?

Belangrijke vragen om jezelf te stellen (en vragen die wij ook stellen als we je komen helpen). Een goed ontworpen proces vereenvoudigt je werk, maakt het efficienter en zorgt ervoor dat jij je kunt focussen, bijvoorbeeld op de risico's en issues die je in je project tegenkomt. Als dat niet het geval is, is de kans op projectsucces een stuk kleiner of hangt het veel meer af van toevalligheden en geluk.


Succesfactor #3: Tijd voor samenwerking


Ik weet het, het klinkt zo logisch: een goede samenwerking leidt tot een goed resultaat. In de praktijk is het echter niet altijd zo simpel. Samenwerking gaat over

  • Contact in goede & slechte tijden: durven jullie elkaar positieve en constructieve feedback te geven? Worden conflicten gevoeld en uitgesproken?

  • Elkaar helpen & elkaar iets gunnen: staan jullie voor elkaar klaar? En wordt ieders bijdrage gewaardeerd, zonder dat ego's beginnen spelen?

  • Helderheid in afspraken (daar ben ik weer) en elkaar daarover aanspreken

Vaak zien we hier dat het mis gaat: niet vanuit slechte intenties, maar omdat er geen tijd wordt gemaakt om als team samen te werken en samen te groeien. Maak hier dus tijd voor. Gebruik je een framework zoals Scrum, dan is het makkelijker om deze tijd te voorzien, bijvoorbeeld in je retrospectives. Laat je echter niet leiden door je methodologie, want menselijk contact en aandacht voor elkaar gaat verder dan "uitvoeren volgens het boekje".


Denk zeker ook aan je samenwerking met je stuurgroep of andere stakeholders: maak ook voor hen tijd, betrek ze bij je project, maak ze deel van je team. Ook zij dragen bij aan jouw projectresultaat!


Succesfactor #4: Vraag om hulp

Waarom zou je het allemaal alleen doen? Niemand is Superman of Superwoman, dus wees open over je twijfels of onzekerheden. Die maken jou menselijk, wat de samenwerking (zie succesfactor 3) ten goede komt en ook de kans op projectsucces vergroot.

Dus heb je vragen? Loopt het niet helemaal zoals je wilt? Denk je dat het beter kan? Aarzel niet en vraag om hulp! Bij een collega, je leidinggevende, of bij ons. Want ook wij helpen jou graag.

Onze aanpak om jouw projecten succesvoller te maken

Klinkt het bovenstaande interessant? En wil jij graag dat jouw projecten ook succesvoller worden? Met teams die goed samenwerken? Zodat jullie allemaal de fun in projecten ervaren?

Wij helpen graag! Afhankelijk van jouw vraag doen we een quickscan van een dag of een uitgebreid traject. We gaan dieper in op de pijnpunten én de onderliggende oorzaken. Van daaruit bepalen we heel concreet de verbeterpunten.


Contacteer ons direct of download onze one-pager zodat je meer kunt lezen over onze aanpak.154 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page