top of page
  • Foto van schrijverSteve Conard

De mythe ontkracht: Agile is niet hetzelfde als Scrum, Kanban of SAFe

“Agile, dat is toch Scrum he?” Ja, …of nee, toch niet. Of toch wel?


Herken jij deze twijfel? Lees dan even verder, want wij maken het hieronder helemaal duidelijk. Op onze eigenwijze wijze natuurlijk… ;)


Alvast een spoiler alert: Agile is meer dan Scrum, Kanban en SAFe!


AGILE: een toffe vriendengroep

Agille Vriendengroep

Vergelijk Agile met een enthousiaste vriendengroep. De vrienden delen heel wat: ze willen zoveel mogelijk waarde leveren, en hebben een passie voor samenwerken, flexibiliteit en het streven naar voortdurende verbetering. Het doel? Snel kunnen schakelen bij nieuwe uitdagingen, klantwensen en marktveranderingen.


Wat is het niet? Een duidelijk recept voor alle activiteiten met die vriendengroep. Een weekendje Ardennen of een avond gaan clubben? Agile heeft wel principes, maar schrijft geen keiharde regels voor!


Wat jouw voorkeur is voor je vriendengroep, bepaalt welk framework je het best gebruikt. We geven een paar voorbeelden van Scrum, Kanban en SAFe.


SCRUM: een goed georganiseerd feest

Scrum Feest

Kies je voor Scrum, dan ga je met je vriendengroep een goed georganiseerd feestje bouwen. Het biedt namelijk een gestructureerd framework om het werk in kleine stapjes te verdelen, waarbij teams samenwerken om geweldige producten of diensten te leveren. De nadruk ligt op regelmatige evaluatie en aanpassing tijdens het 'feest', zodat teams kunnen inspelen op veranderende prioriteiten.


KANBAN: Een boswandeling met mooie uitzichten

Kanban boswandeling

Ga je met je vrienden liever voor de prachtige uitzichten en een aaneenschakeling van paden tijdens een lange wandeling? Dan is jouw Agile vriendengroep gebaat bij Kanban! Dat draait namelijk om visueel werkplezier en het soepel laten stromen van taken. Teams gebruiken vaak een 'Kanban-bord' om activiteiten visueel te organiseren. Hierdoor kunnen ze de werklast in balans houden, obstakels identificeren en continu werken aan een nog efficiënter proces.


SAFe: het groots opgezette festival

SAFe festival

SAFe, oftewel Scaled Agile Framework, is Agile in Groot Formaat. Jouw vriendengroep ontmoet andere vriendengroepen en jullie organiseren samen een groots festival, zeg maar. Het wordt dan ook meestal gebruikt voor grote organisaties waar veel teams aan hetzelfde product werken. Het biedt een structuur om meerdere Agile teams te coördineren en samen te laten werken aan een gemeenschappelijk doel. SAFe heeft speciale rollen, evenementen en mechanismen om deze samenwerking op grote schaal te laten schitteren.


Waar het allemaal om draait in de Agile vriendengroep: De Kernwaarden

Hoewel Scrum, Kanban en SAFe als handige gereedschappen dienen voor de Agile-liefhebber, is het belangrijk te beseffen dat ze slechts een deel uitmaken van het brede scala aan mogelijkheden binnen Agile.


De ware kern van Agile wordt in de eerste plaats gevormd door de intentie van de bedenkers: “Wij laten zien dat er betere manieren zijn om software (producten) te ontwikkelen, door in de praktijk aan te tonen dat dit werkt en door anderen ermee te helpen.”


In de tweede plaats wordt de kern van Agile gevormd door de vier basiswaarden:


  • Individuen en interacties zijn belangrijker dan processen en tools: Mensen en hun samenwerking staan centraal.

  • Werkende oplossingen zijn waardevoller dan uitgebreide documentatie: Het draait om het opleveren van praktische producten.

  • Samenwerking met de klant is waardevoller dan contractonderhandelingen: Agile streeft naar nauwe samenwerking met klanten om hun behoeften te begrijpen en hierop in te spelen.

  • Flexibel inspelen op verandering staat boven het strikt volgen van een plan: Agile erkent dat verandering onvermijdelijk is en moedigt aan hier soepel op te reageren.


Conclusie: Agile is een levensstijl

Agile Lifestyle

Scrum, Kanban en SAFe bieden prachtige mogelijkheden en manieren om mooie dingen te bouwen met je vriendengroep. De frameworks bieden je de gereedschappen en de handleidingen voor mooie feestjes, prachtige boswandelingen en toffe festivals.


Maar vergeet niet: Agile omvat nog heel wat meer dan deze specifieke benaderingen. Het is een levensstijl van samenwerking, flexibiliteit en voortdurende groei. Door deze kernwaarden te omarmen, kunnen organisaties echte wendbaarheid bereiken, ongeacht welke methoden ze kiezen om hun doelen te bereiken.


Wil jij meer weten over onze pragmatische insteek hierin? Klik even op de contactknop hieronder en dan hoor je snel van ons!

94 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page