top of page
  • Foto van schrijverSteve Conard

Bestaat het Spotify model eigenlijk wel echt?

Bijgewerkt op: 1 dec. 2023

Het "Spotify Model" wordt vaak beschouwd als echt Agile Framework zoals Scrum dat is. Het wordt ook geprezen om zijn effectiviteit en wendbaarheid in grotere en snel veranderende omgevingen. Maar is Spotify wel echt een Agile framework, of een model? Dat zoeken we in deze blog uit. Alvast een spoiler alert: nee, het zogenaamde Spotify Model bestaat niet - of toch niet in de vorm zoals het vaak wordt begrepen. We leggen het uit!



Spotify Model

Spotify Model: de basis

Dit model (we noemen het toch nog maar even zo, voor het leesgemak) is natuurlijk ontstaan bij Spotify. Je weet wel, die streamingdienst voor muziek uit Zweden. Zij hebben een manier (uit)gevonden om zeer wendbaar te zijn, dit te combineren met een grote effectiviteit en een specifieke manier van zichzelf organiseren.

Dus als we spreken over het Spotify model, hebben we het over een organisatiestructuur die gebaseerd is op squads, tribes, chapters en guilds, waarbij elk element een specifieke rol en functie heeft binnen het grotere geheel. We kunnen daar nog 5 blogs over schrijven, maar misschien bekijk je het best even de volgende twee filmpjes van Hendrik Kniberg. Hendrik was van 2012 tot 2016 Agile coach bij Spotify en mede-grondlegger van dit befaamde model.




Het staat op film, dus het is echt?

Ja, Hendrik Kniberg heeft er filmpjes over gemaakt. Maar nee, dit betekent niet dat dit echt (een model) is. Meer nog: Spotify heeft zelf nooit beweerd dat ze een specifiek model hadden gecreëerd dat universeel toepasbaar was voor andere organisaties. Het bedrijf heeft nooit een blauwdruk vrijgegeven voor het zogenaamde "Spotify Model." Wat we eerder zagen, was een beschrijving van hoe Spotify omging met hun specifieke uitdagingen op een bepaald moment in hun groei.

Dezelfde Henrik Kniberg schreef in er 2012 wel een paper over samen met zijn collega Anders Ivarsson

Het Spotify model bestaat niet: wat kun jij er dan wel mee?

In plaats van het simpelweg kopiëren van de organisatiestructuur van Spotify, is het belangrijk voor organisaties om de principes en waarden te begrijpen die aan de basis liggen van het succes van Spotify.

Flexibiliteit, autonomie, en een sterke focus op continue verbetering waren cruciale elementen die hebben bijgedragen aan het wendbare karakter van Spotify. Als je deze kernprincipes begrijpt, kun je in jouw organisatie onderzoeken hoe je ze kunt toepassen in en aanpassen op jouw specifieke context. Eén van de misverstanden rond het "Spotify Model" is ook dat het een one-size-fits-all oplossing biedt voor alle organisaties, ongeacht hun omvang of industrie. In werkelijkheid moet elke organisatie zijn eigen weg vinden naar wendbaarheid, rekening houdend met zijn specifieke uitdagingen en doelstellingen.

Het is van essentieel belang dat je als team en organisatie de tijd neemt om te begrijpen wat wendbaarheid voor jullie betekent en hoe jullie kunnen integreren in jullie bedrijfscultuur.

Wendbaarheid is een mentaliteit, geen organisatiestructuur. Wat bij Spotify werkte, past niet per sé bij een ander bedrijf.

Als jouw organisatie bijvoorbeeld al 150 jaar bestaat, 10.000 medewerkers heeft en een fysiek product maakt, is het introduceren van squads en gildes helemaal niet zomaar de magic bullet. Geloof je in wendbaarheid voor jouw organisatie? Naar continue verbetering en aanpassing aan veranderende omstandigheden? Zoek dan naar hoe dit bij jullie tot leven kan komen.

Samengevat

Kortom, het "Spotify Model" is geen vastomlijnde blauwdruk voor succes, maar eerder een inspiratiebron. Organisaties moeten zich richten op het begrijpen van de onderliggende principes en deze vertalen naar hun eigen unieke context. Het creëren van een wendbare organisatie is geen kwestie van het implementeren van een bepaald model, maar eerder van het cultiveren van een mindset die openstaat voor verandering en voortdurende groei.

Wil je weten hoe wij jou daarbij kunnen helpen? Klik hieronder op de knop en we bellen je snel voor een kop koffie of thee!




62 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page